Les amis de la vie

Какво да знаете за ректума

Ректума е крайната част на дебелото черво, която свързва дебелото черво с ануса. Това е зоната, в която човек държи столче, преди да го отдели от тялото.

ректума или intestinum rectum представлява част от храносмилателната система, седнала в най -отдалечената зона на дебелото черво. Той свързва стомашно -чревния (GI) тракт към ануса. Той идва след последния участък от дебелото черво, наречен Сигмоидното дебело черво, и е мястото, където тялото съхранява изпражнения преди елиминиране.

В тази статия ще обсъдим функцията и анатомията на ректума, както и общи условия, които могат да я повлияят.

Определение и функция на ректума

Националният раков институт определя ректума като последния участък на най -близкия до ануса на Ануса. Общата дължина на дебелото черво е приблизително 5 фута, като ректума представлява около 12–15 сантиметра от тази дължина.

След завършване на процеса на храносмилане, червата използват мускулните стени на сигмоидното дебело черво, за да изтласкат изпражненията в ректума. Тялото съхранява изпражнения в ректума, докато се появи дефекация. Рецепторите на разтягане в стената на ректума откриват, когато е пълен и стимулират желанието да се отдели изпражненията през ануса.

ректална анатомия

Голямото черво съдържа четири отделни части:

 • Cecum: Известен също като илеокекален възел, този раздел се присъединява към малкия и големия черва. Цекумът помага да се абсорбира водата и всички останали соли по време на процеса на храносмилане.
 • дебелото черво: дебелото черво е най -дългата част на дебелото черво. Той също абсорбира вода и електролити.
 • Ректума: Ректума съхранява изпражненията, докато човек е готов да има движение на червата.
 • Анален канал: анусът е крайната част на голямата част черво. Той помага на човек да има движения на червата.

Позицията на ректума е между сигмоидния участък на дебелото черво и аналния канал. Ректумът съдържа две основни гъвкави или завои, известни като сакралните и аноректалните гънки. Освен това има три странични гъвкави, известни като клапаните на Хюстън. Тези завои помагат да се поддържа теглото на изпражненията и спомагат за предотвратяване на силен и незабавен порив за дефектиране.

В края на ректума е секция, наречена ректална ампула, която се свързва с аналния канал. Ролята на Ampulla е да действа като временен склад за изпражнения преди излизането му чрез Аналния канал. Когато ампулата стане пълна, интраректалното налягане кара стените на аналния канал да се разширяват и разширяват, което позволява на изпражненията да влязат в аналния канал.

Общите ректални условия

Някои състояния, които могат да повлияят на ректума, включват:

Хемороиди

Хемороидите са подути вени, които се издуват в ректума и анус. Те не винаги причиняват симптоми, но когато го направят, хората могат да изпитат:

 • кървене по време на дефекация
 • Изпръскване на кожата по време на движенията на червата
 • Дискомфорт , дразнене или сърбеж в аналната зона
 • Болка в аналната област
 • Чувствителни бучки

инфекции

различни Видовете инфекция могат да повлияят на ректума и често да доведат до неудобни симптоми, като сърбеж, https://harmoniqhealth.com/bg/ болка и проктит.

Например, човек може да придобие полово предавана инфекция (STI) след участие в анален секс. Това може да включва:

 • Аналният херпес

Понякога използването на антибиотици може да доведе до бактериална инфекция на ректума. Това е така, защото антибиотиците могат да убият полезните бактерии, които държат вредни видове, като например Clostridioides difficile. След това вредните бактерии могат да прераснат и заразят ректума.

Гъбичните инфекции също могат да повлияят на ректума и ректалните тъкани. Примерите за гъбични заболявания включват:

 • Хистоплазмоза
 • Мукормикоза
 • Криптококоза
 • Кандидоза

Паразитите могат да влязат в тялото и да причинят вреда, особено когато има лоша санитария. Двете основни причини за паразитна инфекция в червата са протозои, които са едноклетъчни организми, и хелминти, които са червеи. Паразитите могат да причинят редица състояния, които засягат различни компоненти на червата, включително ректума.

Анален абсцес

Анален абсцес е колекция от гной в тъканта около ануса или ректума. Обикновено се среща след инфекция или запушване. В ректалния регион се среща периректален абсцес и доказателствата сочат, че това може да засегне около 68 000–96 000 души в Съединените щати всяка година. Лечението обикновено включва лекар, изрязващ и източване на пълна с гной кухина.

пролапс

ректален пролапс е условие, при което част или цялата ректална стена пада през аналния сфинктер, който е уплътнението, което съдържа ректалното съдържание. Това състояние обикновено се дължи на отслабване на мускулите, които поддържат ректума.

Има три типа ректален пролапс:

 • Външно: известен също като пълна дебелина или пълен пролапс, цялата стена на ректума стърчи от ануса.
 • Мукозал: Само лигавицата или лигавицата на ануса се стърчи през ануса.
 • Вътрешен: известен също като непълен пролапс, ректумът се сгъва върху себе си, но не стърчи като непълна пролапс, ректумът се сгъва върху себе си, но не стърчи Извън през ануса.

Инконтиненция

Тъй като ректума съхранява изпражненията, той играе важна роля за контролиране на дефекацията, както и за поддържане на континенцията. Така че, ако човек изпитва мускулно нараняване, увреждане на нерва, пролапс или белези на ректума, това може да означава, че ректума не е в състояние да функционира правилно, което може да доведе до изтичане на изпражненията през ануса.

Рак на ректума

Ракът на ректума е състояние, при което раковите клетки се образуват в тъканите на ректума. Не винаги има симптоми, но ракът на ректума може да причини:

 • Болка
 • Промени в навиците на червата
 • Яркочервена кръв в изпражненията
 • Течове на диария
 • запек

Заедно ракът на дебелото черво и ректума са втората най -висока причина за смъртността на рака в американските възможности за лечение могат да включват операция, лъчева терапия , химиотерапия, целенасочена терапия и имунотерапия.

Съвети за здравето на ректално

За да се поддържа здравето на ректалите и да се предотвратят ректалните състояния, хората могат да се опитат да практикуват добра анална хигиена. Това може да включва редовни движения на червата и практикуване на по -безопасен секс. Освен това промените в начина на живот могат да помогнат за подобряване на здравето на ректалите и намаляване на риска от рак на ректума. Те могат да включват:

 • Поддържане на питателна, балансирана диета
 • Избягване на тютюнопушенето
 • Избягване на алкохол
 • Постигане или поддържане на умерено телесно тегло
 • Упражняване редовно

кога да се свърже с лекар

препоръчително е човек да се свърже с лекар, ако изпитва ректален дискомфорт или всякакви симптоми, които могат да показват проблем около аналната област. Всяко ректално състояние може да намали качеството на живот на човек и е най -добре да се справи с проблема възможно най -скоро, за да се избегнат потенциални усложнения. Ако човек е на възраст над 50 години, може да иска да помисли за обсъждане на редовен скрининг за рак на ректума със своя лекар.

Резюме

Ректумът е последният участък от дебелото черво и той свързва дебелото черво с ануса. Това е мястото, където тялото съхранява изпражненията, преди човек да е готов да има движение на червата.

Обхватът на условията може да повлияе на ректалната площ. Всяко от тях може да намали качеството на живот, като причини болка, дискомфорт и инконтиненция. Ако човек изпитва ректални проблеми, той трябва да се свърже с лекар за диагноза.

 • Стомашно-чревната/гастроентерология

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

 • Вашата храносмилателна система & как работи. (2017).https: /www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-disease

Contents

X